ARQUID | Nature Interpretation Center in San Vicente de La Barquera

Nature Interpretation Center in San Vicente de La Barquera

Client: ASCER Competition
Location: San Vicente de la Barquera, Spain
Area:
Budget: Confidencial
Status: 1st Prize
Planning: 2006

>1st ex-aequo prize for ASCER Prize thesis competition. Theme: “Interpretation Center of Nature in San Vicente de la Barquera, Spain.”
Due to its location on top of a hill in a natural reserve in Oyambre, the program proposed is a facility to promote understanding and interpretation of available ecosystems and their territory. The project represents the different objectives of this center: Research, Experimentation and Outreach. Six origami-like flowers emerge from the topography, blending with the environment and providing the visitors with direct contact with nature.

The project stands out for its spatial richness, the architectural experience offered, the relationship between the parts and the tactile quality of surfaces with which it is built. Each element works with a mixture of autonomy and sense of belonging to the set.